logo

GDA (Guideline Daily Amounts = doporučené denní množství) je na první pohled jasná informace o obsahu energie. Je to procenty vyjádřený podíl doporučeného denního množství energie, cukrů, tuků, mastných kyselin a sodíku obsažený v přesně stanoveném množství produktu. GDA je jednotný standard značení produktů používaný potravinářskými výrobci dobrovolně. Více jak 80 % spotřebitelů ve vybraných sledovaných zemích si díky značení GDA dokázalo zvolit vhodnější stravu. Cílem GDA je nabídnout spotřebiteli srozumitelnou nutriční informaci, kterou budou ve stejném formátu používat všichni zapojení výrobci  na trhu domácím i zahraničním.  

 

GDA je rychlá navigace ve světě živin a kalorií. Bubliny GDA dávají okamžitý přehled - procenty vyjádřený podíl doporučeného denního množství energie, cukrů, tuků, nasycených mastných kyselin a sodíku, který je obsažen v přesně stanoveném množství potraviny. Mnoho výrobců, jako například Coca-cola je začala dobrovolně uvádět na etiketách svých výrobků.

 

 

Z tabulky umístěné nad tímto textem okamžitě vidíme, že každých 24 hodin bychom měli přijmout 2000 kcal energie, 90 gramů cukrů, 70 gramů tuků, 20 gramů mastných kyselin a 2,4 sodíku. Uvedená hodnota odpovídá pro zdravou ženu s průměrnou tělesnou hmotností, střední fyzickou aktivitou a dobrým zdravotním stavem.

 

 

Druhá tabulka ukazuje mnoství GDA ve 100 gramech pokrmu Segedýnský guláš se sojovým masem, který najdete na našich stránkách. Na první pohled vidíme, že množství všech uvedených hodnot je poměrně vyvážené.

 

 

Třetí tabulka ukazuje množství GDA ve 100 gramech pokrmu Vepřové výpečky, který též najdete na našich stránkách. Zde Vás na první pohled tabulka upozorní, že pokrm není vyvážený ani trochu. Cukry chybí úplně, zato obsahuje velké množství mastných kyselin a tuků. Po jediném pohledu tedy víte, že pokrm Vepřové výpečky je sice podle názvu velmi chutný, ale s velikostí porce bychom to rozhodně přehánět neměli, a kvůli nulovému obsahu cukru bychom měli zařadit jako moučník například jablko.

Po trošce cviku vám tedy tabulky GDA dají přesný a hlavně rychlý přehled, jak je který pokrm vyvážený. 

 

Poznámka: Jelikož většinou k pokrmu vepřové výpečky jako přílohu používáme knedlíky, které cukr obsahují, berte prosím tento příklad jako ilustrační.